Kedvenc könyvem – Savanyu Gergely

Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Kedvenc könyvem - László Boldizsárral


Garth Stein: Enzo, avagy az emberré válás művészete

Kedvenc könyvem - Pataki Ferenccel

Barátság, forradalom, szerelem és Kína pucér alfele – ezzel az alcímmel ragadja meg az olvasó figyelmét Yü Hua Testvérek című könyve, amelyet Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház drámai tagozatának művésze ajánlott a kortárs irodalmat kedvelők figyelmébe.

Kedvenc könyvem - Gidró Katalinnal

Wass Albert: A funtineli boszorkány

 – Szülőföldemet, az erdélyi Szászrégen vidékét eleveníti meg Wass Albert A funtineli boszorkány című regénye. Édesanyám adta a kezembe a könyvet, még otthon, tizenhat éves koromban.
Tudom, Wass Albert és életművének megítélése itt, Magyarországon nagyon ellentmondásos. Sokan kritika nélkül rajonganak érte és írásaiért, mások megkérdőjelezik irodalmi értékeit, vagy olvasatlanul elutasítják. Akadnak, akik politikai szándékkal sajátítják ki maguknak.

Kedvenc könyvem - Altorjay Tamás

Dr. Gergelyné Dr. Tóth Éva: Szasz - Ewing-kór a young korban

Megrázó, s egyben felemelő olvasmányt választott könyvajánlójában Altorjay Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese. Dr. Gergelyné Dr. Tóth Éva Szasz - Ewing-kór a young korban című könyvéről az Élet és tudomány című hetilapban olvasott ismertetőt, ez keltette föl érdeklődését.

Kedvenc könyvem - Jakab Tamással

Truman Capote: Hidegvérrel

Jakab Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház Jászai-díjas színművésze saját bevallása szerint komoly zavarba jött, amikor kedvenc olvasmányát kellett kiválasztania. Végül Truman Capote Hidegvérrel című regényével érkezett a színház büféjének kiváló kávéja mellett folytatott beszélgetésre. Kiderült, nem csak a lebilincselően izgalmas könyvet ismeri jól, de a mű keletkezéséről is sok érdekességet mesélt:

Kedvenc könyvem – Bodolay Gézával

Ady összes verse

„Vélhetőleg nem az összes. Németh G. Béla professzor úr az Egyetemen egyszer egészen váratlanul nekem támadt a Nyugat-szemináriumán: „persze, a Ti Adytok – ”

Akkor, huszonegy évesen nem értettem: hogyan lehet három évtizeddel később is az apámmal vitatkoznia – rajtam keresztül. Együtt voltak Eötvös kollégisták valaha. Ma már értem.
Apám mesélte azt a történetet is, amint egy jó barátja, szintén kollégistaként az Ady kötetre csapott – még anno: „Ez a mi Bibliánk.”
Nekünk is az volt.

Kedvenc könyvem - Pál Tamással

Kormos István versei

- Kedves különc volt, zabolátlan poéta, akinek életmódja híven tükrözte költészetét – mondta Kormos István kötete fölé hajolva Pál Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház első karmestere. A Liszt Ferenc-díjas, Kiváló művész a költő 1995-ös kiadású, a sok forgatástól szinte lapokra hullott könyvében lapozgatva, fejből idézte a sorokat.

Tartalom átvétel




Navigáció

Belépés

május 2017

Nagyszínház

május 2017

Kisszínház és Egyéb játszóhelyek


A színház bora 2016



Facebook

Bemutató

Repertoárunkból